Lakonan si kembar dengan set cawan mahal

Hujung minggu baru-baru ini, kami berbuka puasa di rumah kakak ayah. Dan ayah pulak apabila berkunjung ke rumah kakak beliau, haruslah bermalam (sebab itu sekarang ini walaupun ayah tidak pernah bagi detailed tentative, ummi mesti pastikan baju dan pampers untuk anak-anak di bawah lebih dari cukup, kalau tidak, buat tension dalam diri je).

Semalam (masih di rumah kakak ayah), setelah sesi makan (yolah,deme bertiga tu tak cukup umur kut nak diajar berpuasa), sesi keluar masuk rumah, seorang menyapu lantai, seorang buat sampah, seorang lagi tersekat kaki kat dalam longkang (si Farhan lah ni, dan cepat-cepat Furqan datang panggil ummi untuk rescue Farhan), kemudian lawan memanjat meja kaca, sapu lantai, panjat itu ini sampai puas sambil ummi jadi mak guard dekat sliding door. Mulanya, mereka mintak nak ‘ligan’ ayam dan angsa kat luar di bahagian depan, tetapi ummi tidak membenarkan kerana mereka ketiadaan kasut. Kasihan pula rasanya, excited mereka apabila ummi mengagah ayam belanda, dan ayam belanda itu ‘melatah’ kembali.

Continue reading

10 tips untuk anak-anak yang memilih/cerewet makan

(sumber info : mayoclinic.com)

Sejak si kembar berusia satu tahun lebih, mereka telah mula menolak nasi sebagai makanan ruji. Maka bermulalah episod ummi mereka mempelbagaikan masakan daripada jemput-jemput sehinggalah ke pasta. Perkara ini memang sangat menguji kesabaran saya kerana terpaksa memasak dua set masakan. Tetapi setelah keadaan ini berlarutan sehingga sekarang, saya rasa ini mungkin berkait rapat dengan psikologi, persekitaran dan mewarisi tabiat saya sendiri. Ya , saya suka memasak tetapi tidak berapa suka makan (tidak makan terlalu banyak,adakalanya saya hanya makan nasi dengan sayur-sayuran sahaja). Sebab itulah saya mengambil supplemen Shaklee untuk menampung kekurangan yang terdapat dalam diet saya.

Memang suka sup

Memang suka sup

Apabila kami pulang ke kampung, adakalanya mereka makan dengan begitu berselera, adakalanya sanggup ‘gerit’ biskut kering seharian. Daripada pemerhatian yang lebih setahun ini,akhirnya saya mengambil langkah untuk tidak memaksa mereka makan, tetapi menggalakkan mereka makan. Jika mereka makan sedikit, Alhamdulillah (daripada tidak makan langsung kan?), tidak mahu makan langsung (seperti nasi atau mee atau pasta), saya akan pastikan mereka makan buah dan biskut dan minum susu atau jus dengan kerap. Saya juga turut menambahkan supplemen dalam diet mereka, tetapi yang bersesuaian sahajalah.

Di sini ada 10 tip dari MayoClinic.com untuk kita amalkan bersama.

Continue reading