5 Tips Pemakaian Bengkung untuk Ibu Bersalin Pembedahan (caesarean)

bengkung-moden-1

credit : bengkungmoden.com

Untuk ibu yang bersalin secara pembedahan, anda bebas membuat pilihan untuk memilih mana-mana jenis bengkung mengikut keselesaan anda. Ketika saya melahirkan si kembar 3 tahun yang lepas, saya memilih bengkung yang mudah, cepat dipakai dan berkesan dalam membantu pergerakan saya. Hal ini kerana saya menjangkakan yang semua orang pasti sibuk menguruskan si kembar dan saya perlu menguruskan diri saya sendiri (kerana saya menjalani pembedahan ketika dua minggu menjelang Aidilfitri). Oleh sebab itu saya memilih bengkung moden, akan tetapi anda tidak perlu mengikut pilihan saya hanya kerana saya menggunakannya. Tips yang saya akan kongikan ini tidaklah hanya tertakluk kepada bengkung moden sahaja, ia merangkumi bengkung tradisional juga.

Berikut adalah 5 tips pemakaian bengkung untuk ibu bersalin secara pembedahan.

Continue reading

Kembali berpantang semula

Sejak melahirkan Farhan, banyak perkara yang aku culas dan take it for granted. Perkara paling utama ialah tidak berpantang dengan betul ketika tempoh berpantang 44 hari. Sedangkan ketika melahirkan si kembar aku berpantang (menjaga pemakanan dan berurut) selama 6 bulan! Jadi walaupun aku super penat dengan kerenah si kembar aku masih mampu untuk pull myself together, ditambah pula dengan disiplinnya aku dalam pengambilan supplement, I am not easily shattered to pieces like recently. Sudahla badan tidak diurut dengan sempurna, makan pun tidak terjaga. Aku selalu makan lambat yang menyebabkan aku mendapat gastrik dan mengalami sembelit yang teruk kerana kekurangan air. Aku juga selalu mendukung si kembar dan naik turun tangga ketika dalam tempoh berpantang, kesannya, badanku lebih banyak sakit-sakit berbanding selepas melahirkan si kembar dahulu.

gastrik

Emosi, memang out habis. Orang yang paling memahami perempuan yang berpantang hanyalah orang yang pernah melalui kesuasahan berpantang. Melalui tempoh berpantang sangat membuatkan aku serik untuk mengandung lagi. Everybody keep throwing suggestions to you, but nothing was done. At that time, when you are physically unfit, so do your emotion. Disebabkan emosi yang menggila, aku langsung tidak menjaga segala pantang larang dan pernah meneguk milo ais kerana terlampau tertekan. Itu belum lagi bab mengelap lantai kerana naik angin dengan pembantu rumah yang ntah apa-apa. Sudahnya, aku bentan.

Bermula dari itu, badan aku jadi tempat bersarang penyakit. Senggugut yang sudah lama meninggalkan aku, datang ‘mengetuk pintu bertanya khabar’, ditambah pula dengan gastrik dan sembelit tiap-tiap kali aku datang haid, I was like having another round of contraction for labour, and mind you that goes on for a week and that particular week was always like hell to me. Support? Sila buang segala harapan untuk difahami, dibelai dan lain-lain ke dalam tong sampah. I was on my own, well to tell the truth, God is always there and He is the One who give me the idea to heal that pain. Physically and emotionally.

Memikirkan banyak perkara yang perlu aku buat di dunia ini dan betapa bertuahnya untuk terus hidup dan hidup, aku mula mencari jalan penyelesaian untuk gastrik. Pada hari yang aku tidak berpuasa, seawal bangun pagi aku akan minum madu yang dibancuh dengan air suam. Walau bagaimana lewat pun aku ke pejabat, amalan itu aku sentiasa istiqamah untuk tidak tinggalkan. Setakat ini, gastrikku terkawal. Sebenarnya ada supplement yang aku makan ketika pertama kali diserang gastrik ini, tetapi ia tidak dijual di Malaysia. Supplement itu diberikan oleh seorang makcik yang mengurutku ketika aku pulang ke kampung. Mungkin aku perlu dapatkannya dari makcik itu semula. Ia amat bagus untuk membuang angin yang disebabkan oleh serangan gastrik itu.

period pain

Selain sakit senggugut, aku turut diserang sakit sebelum haid (pra menstrual syndrome). Ini pun tak best jugak. Iyelah, solat pun kalah Ferrari. Sebab pernah sahabatku bagi tip supaya sujud lebih lama dapat membantu mengurangkan sakit and it works for me for years before it come back. Aku pernah nyatakan di sini.Jadi aku kembali solat secara lebih perlahan dan kembali minum yogurt secara istiqamah juga. Aku juga berusaha untuk berurut kembali dan baru-baru ini aku mandi herba selama lebih seminggu ketika ‘kawan yang tersangat baiklah itu’ datang kepadaku. Alhamdulillah, tiada sembelit (bayangkan kalau tidak, nak buang angin pun sakit), kurang gastrik dan kurang senggugut. Oh ya, aku pakai stokin seperti ala-ala orang berpantang bersalin ketika seminggu itu. Badanku tidaklah selemah dan emosiku agak stabil, lebih baik dari sebelum ini. Sebelum ini, terbaring sakit lebih dua minggu, asal menggagahkan diri memasak je, mesti lepas itu letih melampau sampai rasa macam nak pitam.

Pengajarannya, sesibuk mana pun seorang perempuan itu (awak suri rumah separuh masa ke, sepenuh masa ke) dan walau tiada siapa yang ambil kisah, sila istiqamah jaga diri. Jaga kesihatan. Aku sangat memahami kalau ada yang merungut ini semua sangat renyah, tapi cik adik oii bila awak dah sakit, itu lagi ‘hampeh’ nak menghadap. Prevention is always better than cure.

Selamat memanjakan diri.

Qider Firdaus
Bandar Baru Bangi

p(^_^)q

gambaru!