Sketsa Rayyan dan Furqan (Part 16)

In episode :  Kenduri doa selamat Farhan

Dulu kenduri akikah si kembar diadakan di rumah tokwan dan maktok di Perlis. Itupun selepas umur si kembar mencapai 3 bulan. Disebabkan Farhan dilahirkan di Hospital Putrajaya, maka kenduri akikahnya diadakan di Bangi, genap 7 hari selepas dilahirkan. Jadi maktok dan tokwan berhasrat mengadakan kenduri kesyukuran untuk Farhan ketika ummi balik sebentar ke Perlis semasa berpantang.

Kenduri hanyalah kecil-kecilan sahaja dan tetamu jemputan adalah jiran-jiran, saudara-mara dan kawan-kawan maktok dan tokwan. Lauk pun dimasak secara gotong-royong oleh ibu dan bapa saudara ummi dan jiran-jiran yang ringan tulang datang membantu. Biasalah, kalau semua orang sedang sibuk, ada la dua orang itu pun hendak turut serta menambah kesibukan yang telah ada. Antaranya membantu ‘mengemas’ barang-barang maktok.

Kenduri akikah farhan

Ummi yang masih dalam keadaan berpantang, malas hendak menyerabutkan kepala.

Kenduri akikah farhan_2

Lauk-lauk semua sedap. Ada kambing, favourite ummi.. *air liur meleleh. Rayyan asyik ‘menjaga’ lauk dari ‘dihabiskan’.

Kenduri akikah farhan_3

Kenduri akikah farhan_4

Tetapi ummi dilarang keras oleh tokwan dari membaham lauk kambing. Owhh *meleleh air liur sampai ke dagu. Tukang jaga makanan itu agaknya sudah lapar..

Lepas mandi dan makan, apabila nampak semua orang dan ummi duduk berdekatan dengan adik Farhan, maka demi menjaga ‘keselamatan’ adik Farhan, ada dua pengawal keselamatan tanpa baju berseluar hijau terus datang dan duduk dekat-dekat dengan ummi dan adik Farhan.

Kenduri akikah farhan_5

Sayangnya abang Rayyan kat adik Farhan. Asyik cium adik je, ada apa-apa ke?

Kenduri akikah farhan_6Ummi sayang semuanya *muah-muah. Rayyan, lauk kenduri hari itu memang sedap kan? Menjilat siku..

Qider Firdaus
Bandar Baru Bangi

p(^_^)q

gambaru!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge