5 Panduan buat ibu bapa anak istimewa

Setelah beberapa bulan panglima-panglima Badar saya di pra sekolah baru, baru pagi tadi saya berjumpa dan berkenalan (serta mengingat nama dan muka) dengan cikgu-cikgu mereka. Dengan cikgu besar dah berapa kali sembang dah.

Paling terkesan, apabila salah seorang cikgu berkata pada saya, ‘akak janganlah fikir anak-anak akak tu menyusahkan kami. InsyaAllah anak-anak akak okey je. Kadang bila saya stress (sebab ter ‘marah’ kawan yang lain), dia (salah seorang panglima Badar saya) pulak yang pujuk’.

Sembang-sembang itu lebih kepada macam mana kerjasama yang kami boleh lakukan buat anak-anak supaya apa yang dilakukan di pra sekolah dapat diteruskan di rumah, begitulah sebaliknya.

Dan baru semalam juga, seorang sahabat, berkongsi dengan saya mengenai cerita seorang ibu, anak istimewa dan pra sekolah francais di tempat beliau.

Continue reading

Developmental burst : The magic is in your child

The last thing a mother would want from her child is disabilities and to face the package that come with disabilities. Yes, there is package included. The more severe the disabilities, the bigger the package will be.

20160104-farhan

That ‘package’ sometimes is harder to cope than the disabilities itself.

Tantrums.
Communication breakdown.
Stress running high.
You name it.
Tell me about it all.

There are times too, when morale is very low, I was thinking of running away from all of this and I cannot bear it anymore.

I have children with speech delay. Yes, children. Child in plural.

Developmental Burst

Continue reading

There is someone waiting for you, in silence

I had two stories today.

One is mine, the other is from a father who had a special child.

I had wrote this at my page, and I received a private message from a mother who had brain injured children, yes, child in plural. Children who had brain injury. I know how it feels although my children are maybe, well, mild.

Then it occurred to me, why not I share this in my blog. It may reach those who had brain injured children like us too.

So the stories go like this.

Continue reading

NURY Parenting Class : To refresh, to retain sanity

NURY

I went to NURY Parenting Course last week. This was the second time I joined the class. To refresh and to strengthen myself emotionally.

Yep, mothers of special children tend to be emotionally worst sometimes. But hey, that is how Allah taught us to be perseverance and to rely on Him and Him only. So that, He will be the one who will show us the way to help our children.

It was kind of struggle for me to finally arrived at Nury, nevertheless, finally, I was there. Alhamdulillah.

This time I went there with much understanding. I was and am currently reading (halfway) ‘What to do about your brain injured child’ along with ‘Fit baby, Smart baby, Your baby’, so I had a head start of what it is all about. I have written some entries about the course and info that I gained during previous class, so I was prepared. And I have questions too.

Continue reading

My gentle birth journey : Pasca kelahiran princess warrior

Ketika entri ini ditulis, princess warrior saya sudah pun menginjak umur 5 bulan. Alhamdulillah.

Dalam banyak hal mengenai bersalin, saya juga risaukan pasca kelahiran sebenarnya. Sebab pada dua kelahiran yang lalu, pasca kelahiran adalah yang sangat tidak ingin saya ingat. Terima kasih kepada sahabat alumniRAHIM saya, yang mengingatkan saya supaya turut memasukkan pasca bersalin di dalam perancangan kelahiran (bahagian ni saya off record sahaja, buat mental note gitu).

Saya tidak pernah menghadapi rengat selepas bersalin. Dan melalui cerita kawan-kawan, saya tidak ingin untuk menghadapinya. Hal ini kerana saya sudah terlalu letih disebabkan proses kelahiran yang panjang dengan ombak kontraksi yang tidak berhenti.

Tetapi saya ingat pesan kawan-kawan supaya minum kopi kosong jika berlaku. Maka itulah yang saya minta suami belikan apabila saya dan princess warrior dalam proses untuk berpindah ke dalam wad.

Black-Coffee

Alhamdulillah, saya tidak ‘dikunjungi’ oleh rengat.

Berpindah ke wad.

Cuma,

Continue reading

My gentle birth journey : Kelahiran princess warrior

Disebabkan kelahiran anak sebelum ini yang merupakan VBAC (Vaginal birth after cesarean) attempt (and succeed, although traumatically) pertama saya ialah artificially induced, maka saya langsung tiada pengalaman how it feels to birth naturally.

Dan kelahiran sebelum ini juga overdue (alah, over 3 hari selepas EDD je pun).

Saya cuma bergantung kepada memori the feel of real contractions. And it just great, sebab saya hanya ada memori betapa sakit dan kuatnya kontraksi ketika itu, dan kontraksi kali ini just as intense and as painful like before hahaha.

Tiada blood show, tiada leaking. Cantik.
I solely have to listen to my instinct and gut feeling.
Yeah, so much for gentle birth.

Tapi, saya sangat pasti, pada hari Arafah itu, saya tidak akan menyerah diri ke hospital. Lagipun, bukaan baru 2cm hari sebelumnya. Saya tidak mahu info mengenai bukaan menyebabkan proses kelahiran menjadi lebih lama.

Marathon yang panjang

Continue reading

My gentle birth journey : Bersalin di mana?

Apabila berada di trimester ke 3, soalan itu cukup membuatkan saya gementar. Nak bersalin di rumah, pandang orang sebelah dan membayangkan situasi pasca kelahiran, oh nehi kabi nehi. Tambahan pula, ketika itu, kami terpaksa berpindah ke rumah sementara disebabkan masalah crack di rumah kami. Silalah bayangkan ibu mengandung (bersama ayah si kembar dan adik si kembar) terpaksa melalui proses berpindah pada puasa hari pertama. Saya ada ceritakan di sini.

Pemilihan hospital mestilah jaraknya sedang-sedang elok ketika proses bersalin berlaku.

pilih hospital

Saya mempunyai dua pilihan doktor dan hospital. Walaupun sebenarnya hospital dari rangkaian yang sama, tetapi tempat sahaja berlainan. Ramai sahabat #alumniRAHIM (alumni kelas persediaan bersalin) yang memilih Dr Idora di Hospital Pantai Bangsar. Dan saya juga tahu bahawa senarai menunggu di klinik beliau adalah sangat panjang.

Saya yakin, suami saya tidak akan sanggup menunggu dengan begitu lama. Saya juga tidak mahu menambahkan lagi kesibukan beliau (doktor). Kononnya lah. Tapi, saya sebenarnya ragu-ragu juga untuk ke Hospital Pantai Cheras. Over kau, nak bersalin pun sampai pening fikir haha.

Continue reading

My gentle birth journey : Kelas bersalin dan pemeriksaan pre-natal

Sebenarnya, saya tidaklah terlalu mengharapkan untuk mengandung lagi setelah wean off adik si kembar 3 tahun yang lepas. Hal ini kerana, setelah beberapa kali mencuba, kitaran haid yang tidak begitu teratur, badan yang tidak sihat, sakit belakang yang sangat menganggu emosi, saya pasrah jika si kembar dan adik si kembar sahaja rezeki anak buat saya.

Itu pun, sudah bertuah sangat. Dan saya juga fikir, dengan keadaan mereka yang sedang bertatih untuk bertutur, mungkin lebih baik saya tumpukan sepenuh perhatian buat mereka. Walaupun jauh di sudut hati, saya sangat ingin diberi peluang mengandung lagi supaya saya dapat berpantang betul-betul dan keluar dari trauma kelahiran yang lalu.

Trauma kelahiran itu sangat mengganggu emosi. Sampai saya kadangkala menjadi paranoid terhadap kelahiran, terlebih emosi pun iya.

Pregnancy_test_result

Subhanallah, kuasa Dia, perancangan Dia buat saya melangkaui segalanya. Akhirnya kit ujian kehamilan saya positif. Itu pun setelah saya memberanikan diri untuk melakukannya kerana saya diserang demam denggi ketika itu.

Apakah perasaan saya ketika itu?

Continue reading

My gentle birth journey : Pengenalan

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu akbar.

Man's hands over white laptop

Akhirnya, setelah beberapa percubaan untuk menulis, akhirnya saya berjaya juga memaksa diri mengadakan masa untuk menulis. Sungguh tidak senang duduk dibuatnya memendam banyak perkara mengenai kelahiran princess warrior saya baru-baru ini.

Hal ini kerana, dengan kelahirannya, ia meyembuhkan saya dari trauma kelahiran abangnya 4 tahun yang lepas.

Her birth is my healing birth.

Ia juga merupakan kelahiran selepas pembedahan saya yang kedua (my second vbac). Saya ada menulis mengenai percubaan pertama di entri ini dan tips untuk VBAC di sini.

Harap bersabar dengan saya ye. Penulisan mengenai kelahiran beliau saya akan tuliskan secara berperingkat. Saya mahu anda semua, yang mungkin pernah trauma, atau kandungan pertama setelah bertahun-tahun mencuba (precious pregnancy) atau yang ingin mengalami kelahiran secara alami untuk memahami sepenuhnya apa yang saya dapat dari kelahiran princess warrior saya ini.

Kepada yang baru bertandang ke blog saya, saya memang suka mengambil sedikit masa anda. Kepada yang biasa, let’s enjoy the ride with me 🙂

Sebab itulah saya namakan entri pengenalan ini (dan yang seterusnya) sebagai  journey. Kerana ia memang merupakan sebuah perjalanan pengalaman yang bukan sahaja mengujakan tetapi juga menambahkan ilmu buat saya dalam banyak aspek secara holistik mengenai kelahiran itu sendiri.

Saya telah bahagikan penulisan mengenai gentle birth journey ini kepada 6 bahagian (phew lap peluh nak menulis). Maka, adalah menjadi harapan saya jika anda bersabar untuk membaca sehingga habis. Biar membaca dengan perlahan-lahan, agar hadam menjadi panduan berguna. Ambil yang baik, buang yang buruk.

6 bahagian itu ialah (yang akan saya kemaskinikan backlink ke sini),

Continue reading

Kursus NURY : Ada apa dengan kursus NURY?

Dalam entri Kursus NURY : Bukan sekadar kelas keibubapaan yang lepas saya telah kongsikan serba sedikit mengenai kursus keibubapaan yang dijalankan di Institut NURY. Kali ini saya ingin berkongsi sedikit mengenai apa yang akan anda pelajari jika anda menghadiri kursus ini.

Macam sneak preview gitu..

sneak-previewjpg

Sebenarnya, itu ialah point saya untuk entri yang lepas, akan tetapi entah kenapa melalut ke mana-mana jadinya. Tidak mengapalah, sekurang-kurangnya saya tidak perlu menghuraikan secara panjang lebar dalam entri ini.

Tidak ramai orang yang mampu bersabar dan hadamkan entri yang terlampau panjang.

Jom bersama saya merungkai content yang bakal dipelajari buat anda yang sudah mendaftar atau mungkin baru berkira-kira, mencongak itu dan ini untuk masuk ke kelas NURY ini.

Apakah yang anda bakal belajar?

Continue reading