Menyusukan si kembar: Sihatkan diri anda wahai ibu

Mempunyai anak kembar, tidak kiralah bilangannya berapa, adalah sangat penting untuk ibu dan ayah berusaha untuk si kembar disusukan dengan susu ibu mereka. Hal ini bukanlah disebabkan penjimatan berganda, akan tetapi faedah di masa hadapan yang sangat panjang.

Salah satunya adalah sangat berkaitan dengan imuniti terhadap sebarang penyakit. Anak kembar, walaupun mungkin tidak seiras, DNA mereka hampir sama. Maka jika seorang anak kembar dijangkiti sebarang penyakit, ada risiko kemungkinan seorang lagi bakal dijangkiti juga, hanya cepat atau lambat sahaja. Itu baru 2 orang anak kembar, bagaimana jika lebih dari dua? Bagaimana jika si kembar mempunyai adik beradik yang lain?

Memang jadi dilema buat ibu dan ayah si kembar yang bekerja.

DSC00236

Untuk menjayakan penyusuan si kembar, selain pelbagai tip atau petua membanyakkan susu dan sebagainya, ada satu tip yang sangat penting dalam memastikan penyusuan si kembar akan terus berkesinambungan.

Ibu si kembar perlu sentiasa sihat.

Eh, apa kaitan pula kesihatan ibu dengan penyusuan si kembar?

Continue reading

Tips ‘pekatkan’ susu badan

Seperti ibu lain yang suka buat ‘mesyuarat tingkap’, saya sendiri sangat suka berbual dan berkongsi pengalaman dengan ibu-ibu yang lain. Akan tetapi, zaman teknologi ni, kita up lagi, kita ‘mesyuarat tingkap’ di alam maya. Dan saya pun suka ambil bahagian dalam perbincangan di mana-mana FB group yang saya ada di dalamnya.

Dan persoalan yang sentiasa ibu-ibu utarakan SELALUNYA ialah,

‘macam mana nak pekatkan susu badan?’

Dia dok perati susu orang lain pekat dari dia, atau mungkin dia fikir anak kecil dia menangis kerap, maka anak dia tak kenyang sebab susu dia cair agaknya.

credit : todaysparent.com

credit : todaysparent.com

Continue reading

Susukan anak kembar anda serentak

Tips penyusuan

Teknik yang mudah dan terbaik adalah yang sangat dinginkan oleh ibu bapa si kembar. Ia bukan sahaja membantu menjayakan penyusuan si kembar tetapi juga melicinkan pengurusan hal-ehwal berkaitan si kembar

Oleh itu, dalam menjayakan perjalanan penyusuan si kembar, adalah lebih baik jika si kembar disusukan secara serentak.

Mengapa mereka perlu disusukan secara serentak?

Continue reading

Jadual saya pam susu untuk si kembar

Menyusukan anak kembar tidaklah mudah tetapi tidaklah terlampau susah. Apa yang ibu-ibu kembar perlu ada ialah semangat yang kuat dan ilmu. Si kembar saya hampir berumur 4 tahun pada tahun ini. Kenangan menyusukan mereka sangat indah untuk dikenang. Sehinggakan saya sangat berharap untuk mendapat anak kembar lagi selepas ini, tetapi semuanya dengan kehendak Allah juga kan?

Perkara penting dalam penyusuan, tidak kiralah sama ada anak kembar atau tidak, konsep KEPERLUAN (demand) dan BEKALAN (supply) tidak boleh tidak sangat terpakai dalam meningkatkan produksi susu. Saya telah kongsikan tip untuk meningkatkan produksi susu badan buat si kembar di dalam entri ini. Menariknya apabila mempunyai anak kembar ini, demand sentiasa berlebih-lebih. Jadi ibu si kembar hendaklah lebih-lebih bertabah, dan sentiasa setting di kepala, ‘susu saya banyak, susu saya cukup untuk anak-anak’.

Saya tidak sempat menyediakan stok beku ketika berpantang buat si kembar saya. Mind you, saya mula bekerja right after saya habis berpantang 44 hari. Dengan ilmu penyusuan secoet, tekanan melampau di kiri dan kanan, badan yang masih belum sihat sepenuhnya, saya kuatkan semangat dengan mengepam stok harian. Without fail,alhamdulillah saya mampu bekalkan 10 botol susu untuk anak-anak kembar saya tiap-tiap hari. 1 botol (4-5 oz), puratanya hasil pengepaman susu saya ketika di pejabat adalah sekitar 40oz. Semuanya dengan pertolongan Allah jua.

Jadi saya nak kongsikan, jadual pengepaman (yang agak ekstrim) saya sehari-hari (ketika itu):

Continue reading

5 Tips How to Make More Breastmilk for your twin

twin breastfeeding

Bear in mind that breastfeeding twin or multiple is never as easy as people might think and it was never too hard to be done either. However, mother to twin and multiple should never give in to the pressure of making more milk for your babies. You can produce more milk for your babies. All you have to do is get some knowledge on how to make it more and more.

Always remember that the production of breastmilk always abide with the principle of demand versus supply. The more you increase the demand, the more milk would be produce. My first born is twins and I had the opportunity to breastfeed them (although only for 8 months period, due to getting pregnant with their younger brother, while breastfeeding them), so I have some experience on twin breastfeeding and here are the tips I am going to share with you.

Continue reading

6 Easy tips on how to breastfeed your twin


6 easy tips

Hi mothers!

It has been such a long time since I wrote anything informative. Especially, anything about breastfeeding and twin. I write this based on my experience breastfeeding my twin, from various reading resources like book, by Shelly Vaziri Flais (Raising Twins: From Pregnancy to Preschool) and few articles on the net.

Below are 6 easy tips should a mother (I think the father should be included too) of twin to take note before the twin is born. It is not very hard to breastfeed twin actually, but you must have knowledge so that not only you can easily breastfeeding them but also both you and your twin will enjoy breastfeeding immensely.

Continue reading

How I breastfeed my twins after cesarean

It has never been an easy journey. I write this solely from my own experience in order to guide other mothers who have to undergo cesarean but very determined like me to breastfeed. I just discharged from being hospitalized last two days (i was admitted because my baby didn’t engage as it should be). The patient who was with me in the same room (4 bedded room) will undergo cesarean due to placenta previa (I don’t remember which type) and she wondered aloud how to breastfeed her baby after operation. That inspired me to write this entry.

I remember how it was hard for me to breastfeed my twin in first few days in the ward, what with my stomach suddenly swelled and it was hard for me to break wind, resulting me to continue IV drip for the rest of 3 days after operation! Oh that was the most horror experience that I really wanted to flush away from my memory, if I feel like to ‘sketch’ that memory, perhaps in another entry, not here. The nurses were not helpful either. Only when I was about to discharge (after finally break wind or else I need to spend more days there..hell no! I had had enough!), the MO that approved my discharged was the one who taught me the right and comfortable way to breastfeed especially for mother who undergo cesarean. Geez, only He knows how I was feeling so calm when I finally able to breastfeed. Below are few positions to breastfeed.

Continue reading